Akıllı Şehirler İçin Kritik Bir Altyapı
Bu proje ile mevcut yapı stoku tespit edilerek tapu, kadastro, adres ve 3 boyutlu bina verileri üretilecek. Belediye ve kamu kurumlarının verileriyle entegre edilmesi hedeflenen proje, şehir planlama ve afet yönetiminde de önemli bir rol oynayacak.
Özellikle deprem, sel ve heyelan gibi afet durumlarında, 3 boyutlu kadastro verileri sayesinde arama kurtarma çalışmaları daha hızlı ve etkili bir şekilde yürütülebilecek. Hasar tespit çalışmalarında da doğru verilere hızlıca erişim sağlanacak.
Gayrimenkul Alım Satımında Yenilik
Projeyle gayrimenkul alım satım süreçlerinde 3 boyutlu görüntüler sunularak alan büyüklüğü, cephe ve oda sayısı gibi bilgiler vatandaşların erişine açılacak. Ayrıca, iskansız ve iskanlı binaların takibi de daha kolay hale gelecek.
Teknolojik Veriler Birçok Alanda Kullanılacak
Elde edilen veriler, çevre koruma, şehir planlama, mühendislik projeleri, vergi toplama ve kültürel varlıkları koruma gibi çeşitli alanlarda kullanılacak. Proje sayesinde binaların yapım aşamasından itibaren tapu siciline işlenmesi ile vatandaşlar ilave bürokrasiden kurtulacak.
Pilot Uygulamalar Tamamlandı
Tapu ve Kadastro Edirne Bölge Müdürlüğü tarafından Tekirdağ'da düzenlenen bilgilendirme toplantısında, "3B Şehir Modelleri Üretimi ve 3B Kadastro Altlıklarının Oluşturulması" projesi detaylandırıldı. Kat irtifakı ve kat mülkiyeti işlemlerinde uygulanan "aplikasyon projeleri" ile mimari projelerin 3 boyutlu modelleri anlatıldı.
"3B Yapı Modeli Zorunlu Hale Gelecek"
Tapu ve Kadastro Edirne Bölge Müdürü Hayrullah Akdemir, proje ile şehirlerin dijital ikizlerinin oluşturulduğunu ve vatandaşların yapılarla ilgili doğru bilgilere ulaşmasını kolaylaştırdıklarını belirtti.
Akdemir, "Artan kentleşme ve karmaşık yer mülkiyet yapıları nedeniyle geleneksel iki boyutlu haritalar yetersiz kalıyor. Bu nedenle 3 boyutlu kadastro sistemine ihtiyaç duyuyoruz. 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren, yapılacak kat irtifakı ve kat mülkiyeti işlemlerinde 3B yapı modelinin oluşturulması zorunlu hale gelecek" dedi.
Çok Yönlü Kullanım Alanları
Akdemir, proje ile kadastro dışında şehir planlama, arazi yönetimi ve mühendislik gibi birçok alanda da katkı sağlanacağını vurguladı. Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde gerçekleştirilen bilgilendirme toplantılarıyla projeye dair detaylar paydaşlarla ele alındı.
Toplantıya Tekirdağ Kadastro Müdürü Namık Kemal Erzurum, Tekirdağ Tapu Müdürü Serhan Demirbilek, belediyelerin teknik personelleri, tapu ve kadastro müdürlükleri çalışanları ve serbest harita mühendisleri katıldı.