Veraset ilamı (mirasçılık belgesi), mirasçıların mevcut miras üzerinde hak sahibi konumunda olduklarını ve miras paylarını gösteren resmi belgedir.

Veraset ilamı Türk Medeni Kanununun 598. maddesinde düzenlenmiş olup bu maddeye göre veraset ilamı yani mirasçılık belgesi; “Başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, sulh mahkemesince veya noterlikçe mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge verilir” şeklinde ifade edilmiştir.

Veraset ilamı almak için mirasçının notere ya da Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulunması gerekir.

Veraset İlamı bir kere çıkarıldıktan sonra her zaman geçerliliği vardır. Yıl, ay ya da herhangi bir farklı konu bazında tekrar tekrar çıkarılmasına gerek yoktur.

Veraset İlamı Nereden Alınır?

Mirasçı belgesi olarak da bilinen veraset ilamı 2 farklı yerden alınabilir:

En basiti noterdir. Notere verilen nüfus kayıt örneği ve TC kimliği ile, tüm mirasçıların gitmesine gerek kalmadan tek mirasçı tarafından alınabilir.

Mirasçılar içinde yurtdışında yaşayan ya da yabancı uyruklu olanlar var ise veya herhangi bir anlaşmazlık oluşmuşsa, veraset ilamı Sulh Mahkemeleri tarafından verilmektedir.

Veraset İlamı için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) talebi için başvuruda istenen belgeler şunlardır:

Nüfus Cüzdanı Fotokopisi

Nüfus Kayıt Örneği

Ölüm Belgesi

Veraset İlamı Talebi İçeren Dilekçe

e-Devlet'ten Veraset İlamı Sorgulama Nasıl Yapılır? 

e-Devlet'e giriş yapılarak arama kısmına ‘veraset ilami sorgulama’ yazılır.

Böylece mirasçısı olduğunuz dosyalar varsa sorgulanabilir, mirasçılık belgesini görüntülenebilir.

SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYIN

Veraset İlamı En Geç Ne Zaman Çıkarılmalıdır?

Veraset ilamı çıkarma süresi bakımından Türk Medenî Kanununda (TMK) bir sınırlama mevcut değildir.

Ancak vergi ve beyanname verme yükümlülüğü bakımından Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu hükümleri ile getirilmiş kurallar mevcuttur.

Bu kapsamda Kanun’un 9/1.a maddesi gereğince veraset sebebiyle gerçekleşen intikallerde, Türkiye’de bulunan ve yükümlü olan mirasçıların miras bırakanın ölüm tarihini takip eden 4 ay içinde vergi dairelerine intikale ilişkin başvuruda bulunmaları gerekir. Buna aykırı davranan mirasçılar hakkında beyannameyi zamanında vermemek sebebiyle ayrıca cezai hükümler uygulanır.