EMLAK SÖZLÜĞÜ

Ev Sahibi Kiranın Ödendiği Hesabı Kapatırsa Kiracı Ne Yapmalı?

Ev sahibi, kiram ödenmiyor demek için kiranın ödendiği banka hesabını kapatıyor. Hesap kapatıldığı için kirasını ödeyemeyen ya da kira ücretini gönderdiği halde ödenmediğinin farkında olmayan kiracı, ev sahibi tarafından kiramı ödemedin, evi tahliye et ihtarnamesiyle karşılaşıyor.

Ev sahibinin sözleşmede yazan banka hesabını kapatması halinde yeni banka hesabını kiracısına bildirmesi gerekiyor.

Eğer hesap bilgisini ısrarla paylaşmıyorsa kiracılar, posta hesabı ile ev sahibi adına ödeme yapabilir ya da mahkemeye müracaat ederek ödeme yeri tayin edilmesini isteyebilir.

Kiranızı Gönderdim Mesajı

Böyle bir adımı atan ev sahibi kötü niyetlidir. Öncelikle azami dikkat lazım. Bu durum karşısında yapılacakları şöyle sıralayabiliriz:

Hesap numarası yerine IBAN kullanmak en doğrusudur.

Paranın iade edilip edilmediğini iyice kontrol edin. İade (şayet hesap kapalı ise) ortalama en geç 3 gün içinde gerçekleşir.

Ev sahibine “kirayı ödedim güle güle kullanın”, “kirayı gönderdim, ulaşmazsa yazın”, “verdiğiniz hesap numarasına kirayı ilettim” vb. mesajlar atıp bilgi verin. Bu mesajları muhakkak saklayın.

Kira ödemesini zamanında yapmaya dikkat edin. Otomatik ödeme iyi bir tercih olabilir.

Tüm bunları yaptınız ama karşınıza pat diye “Bir dönem içindeki iki kiranızı üst üste ödemediniz, evi tahliye edin” diye bir bildirim geldi diyelim. Bundan hiç korkmayın. Bu durumda tahliye çok da kolay değil.

Kiracı Ne Yapmalı?

Bu alandaki düzenlemeleri/olması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

Kira bedelinin nasıl ödeneceğini mutlaka sözleşmeye yazın.

Banka hesap bilgilerinin tüm detayı sözleşmede olsun.

Hesap bilgileri ya da adres değişikliği durumunda mülk sahibinin bunları kiracıya bildirme yükümlülüğünün olduğu, aksi hâlde ödemenin gecikmiş sayılamayacağı da sözleşmeye eklenmeli.

Yukarıdaki maddelerin sözleşmede yer almaması durumuyla karşı karşıya kalırsanız şunları yapabilirsiniz:

Ev sahibine sözleşmede yazan banka hesabının kapalı olduğunu bildirin.

Ev sahibinden yeni bir hesap numarası vermesini isteyin.

Ev sahibinizin size yeni bir hesap numarası vermediğini farz edelim. O zaman mahkemeye başvurup iki konuda tespit talep edebilirsiniz:

İlk olarak mahkemeden bir ödeme yeri belirlemesini isteyebilirsiniz. Bu durumda mahkeme bir bankada hesap açar ve size bildirir. Siz de buraya kirayı yatırarak sorumluluktan kurtulursunuz.

Diğer durumda ise mahkemeden, ev sahibinin açık bir hesabının bankalardan öğrenilip tarafınıza bildirilmesini ve bunun tespit edilmesini isteyebilirsiniz.

Daha sonra bu hesaba ücreti yatırıp borçtan kurtulursunuz.