Pazar yazıma hoş geldiniz değerli arkadaşlarım, okurlarım.
Bu haftaki konumuz işimizde bir gelecek inşa etmek için yapılması gereken en temel faaliyetlerden birisi…
Reklamlar…
Büyük yatırımcı Warren Buffett’ın yatırımcı adaylarına yaptığı önerilerden bir tanesi seçecekleri şirketlerin araştırma ve geliştirme (Ar-ge) bütçesini incelemeleridir.
Buffett’a göre bir şirketin bugünkü Ar-Ge bütçesi, o şirketin bundan beş, on yıl sonra nerede olacağını anlamanın en önemli yoludur.
Daha önceki yazılarımda değindiğim gibi, fiziksel emeğin, zamanın bir sınırı vardır ve ondan ötesine şirketinizi, işinizi taşımak için akıl gibi, teknoloji gibi, yenilikçilik gibi alanlardaki yatırımlarınıza, araştırmalarınıza bağlıdır.
Ar-Ge’ye yapılan yatırım işinizi ona, yüze, bine hatta yüz bine katlama potansiyeli taşır.
Bugün ülkemizdeki sanayi dünyasının da yoğun Ar-Ge çalışmaları neticesinde ortaya çıkmış yüksek teknoloji içerikli ürün gamının sınırlı olması en temel problemimiz ve ülkemizin orta gelir tuzağına takılmasının perde arkasındaki en büyük sebebidir.
Bu girişten sonra bir gayrimenkul danışmanı olarak Ar-Ge faaliyeti olarak neler yapabiliriz bir düşünelim.
Gayrimenkul danışmanlığında Ar-Ge ya da yenilikçilik (inovasyon) gibi konularda yol haritaları farklı iş kollarından alıntılar yapılarak da hayata geçirilebilir.
Son on, yirmi yılda dünyanın en büyük şirketleri ya da sektörleri haline gelen alanlara bir bakarsak temelinde bilişim sistemleri, veritabanı yönetimi, yapay zeka, üst düzey kullanıcı deneyimleri, hizmeti müşterinin ayağına götürmek gibi bazı ortak noktalar tespit etmek mümkün.
Bir başka bakılacak nokta da bana sorarsanız Coca-Cola benzeri aslında herhangi bir özel ihtiyaç ve gereksinim olmaksızın küresel olarak büyümelerine devam eden şirketlerin politikaları…
Yazımızın baş konuğu Buffett’ın 2012 yılında bir mülakatta söylediği gibi, günde 1.8 milyar şişe satan, her bir şişeden tahmini 1 cent net kar elde edildiğini varsayarsak, günde 18 milyon dolar net kar elde eden bir şirketten ne öğrenebiliriz?
Ürün içeriği açısından araştırmalarına devam ettiklerini yeni çeşitler deniyor olmalarından anlamakta olsak da, aslında Coca-Cola şirketinin başarısının ardında yatan en temel strateji reklamcılık konusuna yaklaşımlarıdır.
Bugün reklam vermeye son verseler, yaklaşık olarak altı ay süresince pazar paylarında hiçbir değişim olmayacağı öngörülen bu şirket, eğer karşımıza her yerde ve en uzun, en yenilikçi reklam kampanyaları ile çıkıyorsa (ülkemizde 1970’lerde araba hediye eden kampanyaları olduğunu hatırlatırım), bizler gayrimenkul danışmanları da bütçemize uygun şekilde sınırlı ve verimli bir alanda bu konuda üstümüze düşeni yapmak zorunda olduğumuzu kabul etmeliyiz.
Doğrudur, gayrimenkul danışmanlığına teknolojik bazı yenilikler dahil edilerek sunulan hizmetin kalitesi artırılabilir ancak asıl işimizde sıçrama sağlayacak olan ne kadar kişiye ulaştığımız, hangi kanallarla ve ne sıklıkla ulaştığımız, ulaştığımızda verdiğimiz mesajların ne olduğu ve ne ölçekte bir reklam bütçesine sahip olduğumuzdur.
UNUTMAYALIM !!!
Gayrimenkul danışmanının en temel Ar-Ge faaliyeti geleneksel ve yenilikçi tüm temel iletişim kanallarını kullanarak kapsamı ve ortak özellikleri çok iyi belirlenmiş bir kitleye yapılan sistemli reklam kampanyalarıdır.
Bir işletme bilimi atasözü ile yazımızı bitirmek gerekirse; “İşleriniz iyi gidiyorsa reklam bütçenizi iki katına çıkarın; kötü gidiyor ise DÖRT KATINA.”
Reklam kazanç elde edilince yapılacak bir faaliyet değildir!
Reklam, para hatta servet kazanmak, bir marka haline gelmek, konunuzda ilk akla gelen olabilmek için yapılan bir Ar-Ge çalışması; en önemlisi de beş, on yıl sonra olacağınız yere sizi götürecek en önemli yakıtınızdır.
Her geçen gün reklam bütçenizi verimli ve mantıklı bir şekilde artırdığınız, harcadığınız her bir liranın da size bol bol yeni portföyler olarak döndüğü günler dilerim.
Haftaya görüşmek üzere…