Bu haftaki yazımız bir gayrimenkul danışmanının mutlaka sahip olması gereken üç temel meziyeti üzerine… 

Nasıl ki bir diş doktorunun güçlü bir el manipülasyonuna, bir sporcunun kondisyon ve çevikliğe, bir müzisyenin yaratıcılık ve koordinasyona ihtiyacı varsa; bir gayrimenkul danışmanının da bazı temel becerilere sahip olması gerekir. 

Her zaman vurguladığım gibi, burada işin güzel tarafı bahsedeceğim becerilerin tamamen öğrenilebilir ve geliştirilebilir olmasıdır. 

Dünyanın neresinde olursa olsun, hangi mülk ya da insan profili ile ilişki içerisinde olursa olsun bu yazıda değineceğim üç temel alanda kendisini geliştiren bir gayrimenkul danışmanının, çok iddialıyım, başarısız olması mümkün değildir. Buradaki iddiamın temelinde hem işimizin hem de sürekli muhatap olduğumuz insanların değişmeyen doğası yatmaktadır. 

Sıralamaya başlayalım o zaman… 

Başarılı olmak isteyen bir gayrimenkul danışmanının sahip olması gereken ilk temel beceri #İLETİŞİM BECERİSİDİR. 

İşindeki başarısı tartışılmaz Warren Buffett’ın bir mülakatında, “Gençlere iş hayatları için tek bir tavsiyede bulunacak olsanız, bu ne olurdu?” şeklindeki soruya cevabı kısa ve nettir: İLETİŞİM BECERİLERİ 

Sonrasında da detaylandırır kısaca “sözlü ve yazılı iletişim becerileri” olarak. 

Buffett’ın iş alanından çok daha fazla insanlarla muhatap olmak üzere kurulu bir iş olan gayrimenkul danışmanlığında kendimizi kısa ve öz olarak ifade edebilmek, iyi bir dinleyici olabilmek, doğru zamanda doğru soruları sorabilmek, vücut dili ve kelimelerimizle karşımızdakine değer ve önem verdiğimizi hissettirebilmek, yapacağımız sunumlarda mesajımızı doğru ifade ve görseller ile destekleyebilmek, karar alma konularında 
önerilerimizi düzgün bir şekilde ifade edebilmek, sürekli enerjik ve pozitif mizaçlı davranabilmek en başta sayabileceğim iletişim becerileridir. 

İkinci temel beceri #ANALİTİK DÜŞÜNCE SİSTEMİ sahibi olmaktır. 

Acun Ilıcalı’nın bir mülakatta, “çalışkanlık, zeka gibi özellikler pek çok kişide olabilir ancak öyle bir özellik var ki o bir kişide bulunuyorsa başarıya giden yolda gerisi çok daha kolaydır: MUHAKEME” demektedir. 

Ilıcalı’nın kast ettiği muhakeme kelimesi “bir yargıya varmak için akla dayanmak, bir sorunu çözmek için çıkar yol aramak” anlamına gelmektedir. Bu kavramla neredeyse eş anlamlı olan, bizim bahsettiğimiz analitik düşünce sistemi de, bir karar verirken bunun altında zihinde yapılacak bir yargılama olmasını kast etmektedir. 

Her bir gayrimenkul danışmanının bir ticari işletme olduğunu ve gün içerisinde sürekli karar alım anları yaşadığını düşünürsek; verilen bir kararın çözüm aradığımız konuya katkısı, akla yatkınlığı, alternatifler ile kıyaslandığında tercih edilebilir olması, uzun vadeli hedeflerimizle tutarlı olması gibi duygusallıktan uzak akla dayanan temellere oturmasından bahsediyoruz. 

Son olarak sayacağım temel beceri ise #DİSİPLİN’dir. 

Bir konuşmacı dünyada gerçekten başarılı olmuş insanların ortak özelliği olarak kendilerinin ve ebeveynlerinin disiplinli olmasını öne çıkartmaktadır. 

Bir mezuniyet töreni konuşmasında, Amerikan Ordusu Deniz Piyadeleri’nden (SEALs) bir Amiral, “dünyayı değiştirmek istiyorsan, önce yatağını toplamalısın” diyerek günün ilk dakikalarından itibaren hayatın bir disiplin içerisinde yaşanması gerektiğini vurgulamaktadır. 

İnsanlar duygusal varlıklardır ve eğer gününün, işinin programını o an canının istediğini yapmak üzere kurgularsa muhtemelen vasat bir iş ve özel hayatın ötesinde bir yaşama sahip olamayacaktır. 

Canın istemese dahi, yapılması gerekeni, doğru olanı yapmak iradesine biz disiplin diyoruz. Yapılması gerekenleri mümkün olduğu kadar doğru yaptığımızda ise, bize yapmak istediklerimizi yapacak bolca imkan sunacağını aklımızdan çıkarmamalıyız. 

Sonuç olarak, güçlü iletişim becerisine sahip, kararlar alırken duygularına değil aklına dayanan ve disiplinli bir gayrimenkul danışmanının başarılı olabilmek için neredeyse başka hiçbir temel beceriye ihtiyacı yoktur. Bu üç temel becerinin her birinin diğerleri kadar önemli olduğunu ve birisi olmadan diğer ikisinin yeterli olmayacağını lütfen unutmayın. 

Öncelikle bu üç temel beceri konusunda yapmamız gereken, her zamanki gibi mevcut durumumuzun tespiti olmalıdır. Yakın çevremizden başlayarak, muhatap olduğumuz insanlarla ilişkilerimizden çıkarımlar yapmaya çalışarak, onlardan değerlendirmeler talep ederek, bu alanlardaki mevcut düzeyimizle yüzleşmeliyiz. 

Zaten iyi olduğumuz bir konuysa diğer becerilere odaklanabiliriz; bir beceride iyi değilsek de yapılacaklar kısaca bu konular üzerine kitaplar okumak, canlı ya da sanal ortamda eğitimlere katılmak, bol bol bu beceriler üzerine izlemeler yapmak, söz konusu alanda iyi olduğunu düşündüğümüz insanlarla vakit geçirmek, onlardan destek istemek ve onları örnek almak olabilir. 

Sizlerin de bu konuda değerlendirmelerini dinlemek çok isterim. Aklınıza gelen ilave edilecek bir husus ya da yukarıdakilere itirazlarınız olursa lütfen beni arayın ve üzerine konuşalım. 

Gayrimenkul danışmanlığı işinde bizleri ve bize güvenenleri başarılı kılacak bu üç temel beceri alanında durmaksızın kendimizi geliştirdiğimiz günlerimiz olsun.