EMLAK GÜNDEMİ

İmar Hattına Yakın Araziyi Bulmanın Yöntemi?

Mars Gayrimenkul'den Samet Hızalan'ın "İmar Hattına Yakın Araziyi Bulmanın Yöntemi?" başlıklı yazısı...

Toprak yatırımı yapmak isteyenlerin aklına gelen veya sordukları ilk soru.

İmara yakın araziyi nasıl bulurum?

İmara yakın bir araziyi satın almak istiyorsak eğer öncelikle gelişime açık sarı alan içerisinde bir nazım planı uygulanmış mı? Ona bakmanız gerekir.

Eğer ki yatırım süreniz 5-6 yıl içerisindeyse bu nazım imar planını mutlaka bu sarı alan içerisinde aramalısınız. Eğer ki uzun vade bir yatırım düşünüyorsanız ve imara hattına yakın arazi yatırımı yapmak istiyorsanız, sarı alan içerisinde kuru tarım arazileri veya bu sarı alanın biraz uzağında (bu uzaklık yatırım vadenize göre değişir) yatırım yapmanız size fayda sağlayacaktır.

Dikkat etmeniz gereken önemli husus bu tarz imar hattına yakın yani imarı bekleyecekseniz bu tarz arazilerde yol, kadastro yol vb hususlara dikkat etmemeniz gerekir. Kim derdi Serdivan’a 30 yıl önce bu denli bir değişim sağlayacağını.

İmar geçtikten sonra size o yoldan, elektrikten, sudan daha fazla kazandıracaktır.

Aslına şu iki sorunun cevabını kendinize vermeniz gerekir.

Yaşam mı ? Yatırım mı ?

Yatırım süresi 5 yıl ve üzeri ise imarlı arsada neyi bekleyeceksin?

- Çevre düzeni planlarına göre bölgede nazım imar planı ve arkasından uygulama imar planı yapılmış ve siz bu bölgede hemen konut yapacaksanız imarlı arsa satın alabilirsiniz.

- Amaç yatırım süresine bağlı kalarak yatırım yapmak ise nazım imar planlarının yapıldığı ama 1/1000 uygulama planlarının henüz hayata geçirilmediği bölgelerde muhtemel uygulama imar  planlarının yapılacağı arazilerde değerlendirmeniz daha yararlı olacaktır.

Bir Tarlayı İki Kişi Hisseli Satın Alabilir Mi?

Satılık bir tarlar var değeri de Bir Milyon Türk Lirası olsun, iki vatandaş eşit hisseli bu tarlayı 500.000 lira biri 500.000 lira diğeri ödeyerek almak istese alabilirler mi ?

Evet, toprak koruma kanunu bu ortaklığın önüne engel koyuyor.

Fakat iki ortağın tarım arazisi üzerinde hakkı olması için bir yöntem var.

Yapılması gereken, tapuyu ortaklardan biri üzerine aldıktan sonra, (22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun 373 ila 385 inci maddelerine göre) Notere gidip tapuyu satın alan vatandaş diğer ortağına ½ hissesini satış vaadi sözleşmesi ile birlikte devrini noterde yapabilir.

Daha sonra Satış Vaadi Sözleşmesi ile birlikte tapu dairesinden tapuya bu sözleşmeyi şerh ettirebilir. Artık tapuda iki ortağın hakkını da hukuki açıdan garanti altına alınmış oldu.

Eylül Ayı Konut Satışlarında Rekor Artış

Geçtiğimiz haftalarda yapılan bir haberde konut satışlarının artacağını dile getirdiğimde farklı eleştiriler yöneltilmişti tarafıma, hayal kurduğum söylendi çok daha ağırları da söylendi.

Fakat haklı olduğumuz TÜİK’in açıkladığı veriler ile doğrulandı.

Türkiye genelinde konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,3 oranında artarak 140 bin 919 oldu.

Konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 21 bin 314 ile İstanbul, 13 bin 205 ile Ankara ve 7 bin 612 ile İzmir olurken, en az olduğu iller sırasıyla 74 ile Hakkari, 82 ile Ardahan ve 106 ile Bayburt olurken, Sakarya’da 2 bin 144 satış gerçekleşti.

Sakarya’da geçtiğimiz yılın aynı ayında ki satış rakamı bin 658 idi.

Türkiye geneli İpotekli konut satışında ise çok ciddi bir artış var.

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %87,4 oranında artarak 15 bin 825 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 11,2 olarak gerçekleşti.

Sakarya’da ipotekli konut satış sayısı 191 olarak gerçekleşti.

Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle.