İskan Raporu için Koşullar Nelerdir?
Bir yapının iskan raporu alabilmesi için ruhsat bilgilerinde ve eklerinde belirtilen tüm koşullara uyularak inşa edilmiş olması gerekmektedir.
Ruhsat alabilmek için ise belediyeler tarafından düzenlenen kurallar yerine getirilmelidir.
Bu koşullar uygulanarak inşa edilen yapılar gerekli belgeler ile belediyelerin ilgili mercilerine başvurarak iskan raporunu alabilirler.
İskan raporu aracılığı ile binanın kullanıma uygun olduğu kesinleştirilir.
Raporu almak için ise öncelikle yapı denetim konusunda uzman firma ve sorumlulardan teknik bir rapor alınması gerekmektedir.
Buna ek olarak ruhsatın ve eklerinin tam olarak uygulandığının belirlenebilmesi için binanın fotoğrafı da dosyaya eklenmelidir.
Teftişten geçtikten sonra teknik raporu alan yapılar için gerekli belgelerin toplanmasının ardından iskan başvurusu için tüm koşullar sağlanmış olur.
İskan Raporunu Kim Verir?
Şehirlerde ve ilçelerde yapılar ile ilgili kararlar bölge yönetimleri yani belediyeler tarafından verilmektedir.
Belediyelerin belirlediği koşul ve şekillerde binalar için ruhsatlar düzenlenir ve iskan belgeleri de yine belediyeler tarafından verilir. Bu durumda iskanı kim verir sorusunun kesin yanıtı; belediyelerdir.
Müteahhitler iskan verme yetkisine sahip değildir. Bu yetki, belediyeler bünyesinde çalışan Yapı Kontrol Müdürlükleri’ne aittir.
İstenen rapor ve belgelerin tamamlanmasının ardından belirlenen miktarlardaki harçlar da yatırılır ve Yapı Kontrol Müdürlüklerine müracaat edilir.
Bunun sonucunda başvurunun tam ve eksiksiz bir şekilde yapılması halinde iskan belgesi çıkarılarak yapının kullanıma uygunluğu tasdiklenmiş olur.
İskan Raporunu Kimler Alır?
İskanı kim verir biliyorsunuz fakat kim tarafından alındığını mı merak ediyorsunuz? Bu konuda müteahhitler devreye girer.
İskanın alınabilmesi için üzerine bina inşa edilecek olan arsa sahibi ile inşaatın yapılışını gerçekleştirecek müteahhit arasında bu konuda bir sözleşme yapılır.
Kat karşılığı olarak yapılan bu sözleşme sonucunda iskan belgelerini alma sorumluluğu müteahhite verilmiş olur.
Bu sözleşmeden hareket ile Yapı Kontrol Müdürlüğü’ne gerekli belgeler ile başvuru yapan müteahhitler iskan raporunu alma imkanına sahip olur.
Bu noktada yapının belge ve raporlarının, ruhsatının ve eklerinin eksiksiz uygulanmış olması durumu da yine binayı inşa eden müteahhitin sorumlulukları arasında yer almaktadır.