EMLAK SÖZLÜĞÜ

Kira Tespit Davası Açmak için 5 Yıl Sözleşme Şartı

Kira tespit davaları, konut ve işyeri kiralamalarında sıkça başvurulan hukuki yollardan biri olarak dikkat çekiyor. Türkiye'de, kiracıların haklarını korumak amacıyla getirilen düzenlemelere göre, kira tespit davası açabilmek için en az 5 yıl süresince geçerli olan bir kira sözleşmesine sahip olmak gerekiyor.

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, kira artışlarına getirilen yüzde 25 sınırı, ev sahiplerini farklı yollar aramaya yönlendirdi. Son dönemlerde kira zamlarını bu sınırın üzerine çıkarabilmek için en çok başvurulan yöntemlerden biri ise 'uyarlama davası' oldu.

Hukukçular, özellikle son aylarda bu tür davalarda ciddi bir artış yaşandığını belirtirken, uyarlama davalarının 5 yıllık sözleşme şartı gerektiren kira tespit davalarından farklı olarak zaman sınırlaması olmadan açılabileceğini vurguladı. 

KİRA TESPİT DAVASI NE ZAMAN AÇILABİLİR?

Kira tespit davaları, kiracıların kiralarını adil bir seviyede tutabilmesi için önemli bir hukuki yol olarak değerlendiriliyor. 

Öte yandan Türkiye'de Türk Borçlar Kanunu çerçevesinde belirlenen kurallar doğrultusunda kira tespit davası açmak için kiracıların belirli bir süre ve koşullara uyması şartı bulunuyor.

Kira tespit davası açabilmek için en az beş yıl süresince geçerli olan bir kira sözleşmesine sahip olmak gerekmekte. Bu düzenleme kiracıların haklarını koruma altına alırken, kiralayanların da uzun vadeli sözleşmelerde güvenli bir ilişki sürdürmelerine yardımcı oluyor.

Beş yıllık sürenin dolmasıyla birlikte kiracı, kira bedelinin belirlenmesi amacıyla mahkemeye başvurabiliyor.