Evinde 1992 yılında bilgisayar olan birisi olarak (her ne kadar hafızası 4MB, ana belleği 1MB, ekranı siyah beyaz tüplü monitör olsa da o zaman için son modeldi) yenilikçilik ve yeniliklere açık olmak konusunda bu yazıyı okuyan pek çok kişiden önce teknoloji ile tanışmış birisi olduğumu iddia edebilirim.
Son birkaç gün içinde ülkemizde ve dünyada yaşadığımız teknolojik gelişmeleri düşününce çok kısa ve öz bir şekilde gayrimenkul danışmanlığı işinde yenilikçiliğe bakışımı size bir kez daha aktarmak istedim.
Bildiğiniz gibi geçmişte Wikipedia gibi internet sitelerine, günümüzde hala booking.com sitesine erişimde ülkemiz sınırlamalar getirebilmekte.
Bundan 6-7 ay önce teknik aksaklıklar yüzünden sahibinden.com’a neredeyse bir gün ulaşamamıştık.
Geçtiğimiz hafta Microsoft-Crowdstrike kaynaklı bir yazılım sorunu nedeniyle neredeyse dünyadaki pek çok dijital sistem bir günlük çöküntüye uğramış, uçuşlar iptal olmuş ve pek çok dijital işlem sekteye uğramıştı.
Netflix yapımı 2023 yılında yayınlanan “Dünyayı Ardında Bırak” filmi ise benzer konularda manidar mesajlar vermekteydi.
Son birkaç gün içinde de ülkemizde Instagram’a erişimle alakalı bazı önlemlere maruz kalmış durumdayız.
Tüm bunların bizim işimizle ne alakası var derseniz, aklıma Gil Ostrander’ın bize 2014 yılındaki eğitiminde elindeki tükenmez kalemi göstererek söylediği “Bizim zamanımızdaki yüksek teknoloji buydu.” sözü geliyor.
HANGİ İŞİ YAPIYOR OLURSAK OLALIM SİSTEMİMİZİ MUTLAKA BİRBİRİNİ DESTEKLEYEN BİRKAÇ DAYANAK ÜZERİNE OTURTMAMIZ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM.
Son 1-2 günde Instagram üzerinden gerçekleşemeyen ticaret hacminin yaklaşık 1.9 Milyar TL olduğu yazılmakta.
Bu rakamın içinde bizim sektörümüz gibi, yattığı yerden yaptığı paylaşım ve reklam faaliyetleri ile işini geliştirdiğini düşünen pek çok girişimcinin tanıtım kaybı ve müstakbel maddi kayıpların olmadığı aşikar.
Bu yaşananlardan ne ders çıkarmalıyız, şimdi hızlıca değerlendirelim.
Yenilikçi pazarlama ve tanıtım faaliyetleri ile (cep telefonları, bilgisayarlar, internet, uygulamalar, sosyal medya vb. üzerinden), geleneksel pazarlama ve tanıtım faaliyetlerini (yüz yüze temas, postalama vb.) eşgüdümlü kullanmak çok önemlidir.
İNSAN DOĞASINA EN UYGUN İLETİŞİM YÖNTEMİNİN YÜZ YÜZE İLİŞKİLER OLDUĞUNU aklımızdan çıkarmadan, tüm iş planımızı fişi çekilebilen unsurlara bağlı oluşturmamak gerektiğini bize anlatan bu tecrübelere lütfen kulak verelim.
İşimizi büyütmek hatta katlamak için MUTLAKA YENİLİKÇİ YÖNTEMLERE BAŞVURALIM ancak bunları yaparken GELENEKSEL YÖNTEMLERİ DE İHMAL ETMEYELİM.
İnanıyorum ki, BİZİM İŞİMİZDE ASLOLAN VE FARK YARATMAMIZI SAĞLAYACAK OLAN, SAHİBİNDEN.COM YA DA SOSYAL MEDYA VB. KAYNAKLAR KULLANILAMIYORKEN YETKİSİ BİZDE OLAN MÜLKLERİ PAZARLAMAK ADINA NELER YAPABİLDİĞİMİZ VE TELEFONLARIMIZIN NE KADAR ÇALDIĞIDIR.
Haftaya görüşmek üzere…