Bu yazımda değinmek istediğim konu GİRİŞİMCİLİK.
Pek çok insanın hayallerini süsler kendi işini yapmak.
Bazıları için küçük bir kafe açmaktır, bazıları için şehirdeki en görkemli inşaatı yapmak, bazıları içinse bir yazılım fikri üzerine inşa edilecek bir start-up…
Kendi işinin patronu olmak, diğer bir ifadeyle patronsuz bir işinin olması gerçekten motive edici bir hedef olabilir; ta ki ayağına takılacak ilk taşa kadar…
Daha önceki yazılarımda patronsuz çalışmaya hazır olmanın aslında hayalleri süsleyen bir amaç değil, kişilerin geliştirmesi gereken birer beceri olduğunu belirtmiştim.
Çok küçük yaşlardan itibaren emir-komuta zincirinde yaşayan biz insanoğlunda, biz farkında dahi olmadan “Bana söyleneni yaptım, bundan sonrasını o düşünsün.” şeklinde bir savunma mekanizması oluşmuştur.
Sorumluluk almaktan kaçınmak ya da verilecek görevleri yerine getirmekten ötesiyle ilgilenmemek huzur verici gelmiştir.
Girişimcilik ise yaygın alışkanlara iki temel konuda ters düşmeye yakındır.
Birincisi aldığınız her kararın, attığınız her adımın, oluşturduğunuz ekibin her bir ferdinin yapacağı işlemlerin SORUMLULUĞU TAMAMEN SİZDEDİR.
Bu çok ağır bir yüktür. Başlangıçta küçümseseniz de; günlerin ne kadar kısa, işlerin ne kadar çok, sorunların ne kadar büyük olduğu her geçen gün omuzlarınızdaki yükü artıracaktır.
Diyelim ki sorumluluk almak konusunu çözdünüz, bu defa girişimci bir yaşam tarzının ikinci zorluğu çıkacaktır.
Bazen siz ne yaparsanız yapın İŞLER İSTEDİĞİNİZ GİBİ GİTMEZ. Burada sizin planlarınızın ve beklentilerinizin yanlışlığı söz konusu olabileceği gibi, tam aksine siz her şeyi doğru yapmış olsanız dahi doğanın yasaları ya da bulunduğunuz ortamın, ülkenin, sektörün kendine has sorunları sizi sorunların, hayal kırıklıklarının, başarısızlıkların ortasına atabilir.
İşte gerçek bir girişimcinin baş etmesi gereken en önemli konu budur.
Yaşayacağınız her türlü soruna karşı dik durabilmek, hemen tekrar denemeye başlayabilmek, suçu atacak bir yer aramak ya da bir güvenli bölge bulup oraya sığınmak yerine TEKRAR VE TEKRAR MEYDAN OKUYABİLMEK…
Bu konuya menkul kıymetler alanında yazılan kitaplarda “Borsalarda başarılı olmanın %25’i bilgiye, %75’i ise aldığınız riskleri midenizin kaldırmasına bağlıdır.” şeklinde çok güzel bir bilgiyle örnek verilir.
Bir girişimcilik olan gayrimenkul danışmanlığında da bu kural geçerlidir.
Çok bilmek, her adımı doğru atmak, çok çalışmak yetmez; KARŞILAŞACAĞINIZ DURUMLARIN SORUMLULUĞUNU ALMAK VE HEDEFİNİZE OLAN İNANCINIZIN, BAĞLILIĞINIZIN GÜCÜYLE YOLDAN HİÇ AYRILMAMAKTIR EN ÖNEMLİ OLAN.
Doğru planlarla yola çıkıp, beklentilerinizi doğru belirleyip, uygulamalarınızın hakkını verip ve sonrasında da her türlü sorumluluğu kabullendiğiniz HARİKA bir girişimcilik kariyeri dilerim.
Haftaya görüşmek üzere…