Doğada bazı kanunlar vardır. Herkes tarafından çalışma mekanizmaları tam olarak anlaşılmasa da, bu kanunlar herkes için her yerde geçerlidir. 

Örneğin Yer Çekimi Kanunu, Elektrik Kanunu, Eylemsizlik Kanunu, Işığın Yayılımı Kanunu… 

Bu kanunlara benzer sosyal yaşamda da bazı kanunlar vardır. 

Bu kanunlar fizik kanunları gibi deneylerle açıklanamayacak olsa da, insanoğlunun var olduğu her yerde geçerlilerdir. 

Bu yazıda ele alacağımız konu olan Gayrimenkul Danışmanlığında Dönüştürme Oranları konusunu destekleyen bu tür sosyal kanunlardan Ortalamalar Yasası’ndan bahsederek başlayalım. 

Ortalamalar Yasası bize her olgunun belirli istatistikî kurallara uyduğunu anlatmaktadır. 

Dünyanın en başarılı sporcularının atış, vuruş ve sayı istatistiklerine bakıldığında; dünyanın en başarılı borsa simsarlarının işlem sayıları incelendiğinde; dünyanın en başarılı albüm yapımcılarının başarıya ulaşmış prodüksiyonlarının adetleri göz önünde bulundurulduğunda ya da dünyanın en başarılı bilim insanlarının icat, keşif ve patent başvurularına bakıldığında belirli bir istatistiksel kural göze çarpar. 

Ortalamalar Yasası olarak formülize edilen bu tespitin ilk bölümüne göre hangi alanda olursanız olun YOLA İLK ÇIKTIĞINIZDA BAŞARIYA ULAŞMA SAYILARINIZIN, DENEME SAYILARINIZA ORANI OLDUKÇA DÜŞÜK OLACAKTIR. Bu başlangıç ortalamalarınıza göre yolculuğunuzu gözünüzde canlandırmaya çalıştığınızda sonuçtan memnuniyetsizlik duymanız ve yolunuzdan vazgeçmeniz muhtemeldir.   

Oldukça düşük olan bir istatistikle başlayıp, sürekli denemeye devam ettiğinizde ise ORTALAMANIZIN GELİŞECEĞİ, İSTATİSTİK KURALLARININ SİZİN LEHİNİZE ÇALIŞACAĞI bu yasanın ikinci bölümüdür. 

Kısacası, BAŞLAR VE DEVAM EDERSENİZ; ZAMAN İLERLEDİKÇE SONUÇLARINIZIN GELİŞİMİNE ŞAHİT OLURSUNUZ. Size düşük gelen başarı / deneme oranlarınıza doğru bakmayı öğrenirseniz onların aslında doğru yolda olduğunuzu size gösteren kilometre tabelaları olduğunu görürsünüz. 

Gelelim gayrimenkul danışmanlığında dönüştürme oranları konusuna… 

Sektöre yeni girmiş bir gayrimenkul danışmanına yol göstermesini umduğum ortalama istatistiklere göre, sıradan bir gayrimenkul danışmanının DOĞRU FİYATLI, DOĞRU SÜRELİ, DOĞRU HİZMET BEDELLİ VE ODAKLI 1 YETKİLİ PORTFÖY ALABİLMESİ İÇİN 4 RAKİP PAZAR ANALİZİ RAPORU hazırlayıp sunması gerekir. Bir diğer deyişle hazırladığınız her 4 değerleme raporundan ortalama olarak ancak 1 portföy alabilirsiniz. 

Bu 4 RAKİP PAZAR ANALİZİNİ YAPABİLECEK İMKANI BULABİLMEK İÇİN DE 16 İPUCU  (lead, 1. Sunum) yakalamalısınız. 

16 İPUCUNU YAKALAYABİLMEK İÇİN DE, Amerika’da dilenciler üzerinde gerçekleştirilmiş bir çalışma olan 1’e 10 kuralını kullanarak, 160 TEMASTA bulunmanız gerektiği sonucuna ulaşıyoruz. 

Özetlemek gerekirse yukarıda özellikleri sıralanan 1 ADET YETKİLİ PORTFÖY ALABİLMENİZ İÇİN, 160 ADET ODAKLI TEMAS gerçekleştirmeniz gerekmektedir. 

Bu oranı, yazının ilk kısmında belirttiğim gibi, bir başlangıç istatistiği olarak kabul etmenizi öneririm. 

Lütfen kendinizi, gün geçtikçe portföy başına yapmanız gereken temas sayınızın düşmesini sağlayacak Ortalamalar Yasası ve Dönüştürme Oranları kurallarına teslim edin. 

Örnek vermek gerekirse yaklaşık 9 yılın sonunda benim söz konusu oranım 58 temasta 1 portföye kadar gelişmiş durumda. 

Bize düşenin başlamak ve karşımıza ne çıkarsa çıksın bir daha durmaksızın yolumuza devam etmek olduğunu aklımızdan çıkarmadığımız; sonrasını da doğanın ve sosyal yaşamın kurallarına bıraktığımız günler dilerim. 

Haftaya görüşmek üzere…