Bu haftaki yazımı bana sıklıkla sorulan, WhatsApp pazarlama yöntemim üzerine kalem alıyorum.
Öncelikle şu iki temel kabulü yaparak başlayalım.
Birincisi, tüm pazarlama faaliyetlerini sınırlı ve iyi tanımlanmış bir hedef kitleye sürekli bir şekilde odaklamanın gücünü kabul etmeliyiz.
İkincisi de tüm temel iletişim kanalları ve pazarlama yöntemlerini kullanarak bir sistem kurmalıyız.
Bu yazıda bahsedeceğim WhatsApp pazarlaması bu çerçevede ele alınmalı ve hem sınırları net belirlenmiş bir kitleye sürekli olarak yapılacağı hem de başka pazarlama yöntemleri ile desteklenmesi gerektiği unutulmamalıdır.
11 yıldan fazla süredir SMS ve WhatsApp kanalları üzerinde gerek meslektaşlarımla gerekse hedef kitlem olan Ankara’da endüstriyel gayrimenkule ilgi duyabilecek kişilerle yaptığım tanıtım çalışmalarının neticesinde hukukî ya da idarî dişe dokunur bir sorun yaşamamış olmamın arkasında yatan temel unsuru öncelikle belirtmeme izin verin.
SİZİNLE YÜZ YÜZE YA DA CEP TELEFONU ÜZERİNDEN İLETİŞİME GEÇMEMİŞ KİMSEYE MESAJ GÖNDERMEMELİSİNİZ!!!
Bu temel kuralı not ettikten sonra gelelim WhatsApp’a…
WhatsApp uygulaması bize, hepimizin de çok iyi bildiğini düşündüğüm, hedef kitlemize ulaşma konusunda 3 temel avantaj sağlar.
Birincisi, pek çok uygulamadan DAHA YAYGIN olarak kullanılan, neredeyse herkesin kullandığı ve yeni bir telefon aldığımızda varsayılan olarak yüklü gelmediğini, indirilen bir uygulama olduğunu hatırladığımız yaşamımızdaki en temel iletişim kanallarından birisidir.
İkincisi, mesajlarınızda başta GÖRSELLER olmak üzere, yazı karakterlerinde düzenlemelere (kalın, italik, alt çizgili) vb. yer vermenize izin vermektedir.
Üçüncü ve son olarak da mesajlarınızın gönderdiğiniz kişilere ULAŞIP ULAŞMADIĞINI, bu kişiler tarafından GÖRÜLÜP GÖRÜLMEDİĞİNİ gösteren özelliğidir.
WhatsApp uygulaması bize tanıtım mesajları göndermemiz için 3 seçenek sunar.
Birincisi TEKLİ, ikincisi 256 kişilik TOPLU, üçüncüsü ise en fazla 5 kişi olabilecek ÇOKLU gönderimdir.
Her ne kadar en pratik yol olarak toplu gönderim öne çıksa da bu yöntemin önemli bir handikabı vardır. Bizim numaramızı kaydetmemiş kişilere mesajlarımızı iletmez.
Bir ilandan (branda, internet ilanı vb.) bizi arayan herkesin numaramızı kaydedeceğini düşünmek fazla saflık olacaktır.
Dolayısıyla yüzlerce kişiye gönderdiğimizi düşündüğümüz mesajların iletim raporlarına bakarsak belki sadece 20-30 kişiye ulaştığını görebiliriz.
Bu durumu çözmenin yolu da (bizi kaydetmemiş kişilere de erişebilmenin) 5’erli çoklu mesajlar göndermektir.
Daha taktiksel adımlarını merak edenlere bire bir sohbetlerimizde de detaylı açıklayabileceğim bu yöntemde, kabaca özetlersek ilk adım hedef kitlemizi telefonumuza kaydederken başlar.
İnsanları isimlerinin önüne “AAA0001 Kaan Aklar” benzeri kodlar ekleyerek rehberimizi oluşturmalıyız. Bunun nedeni WhatsApp’tan kişi seçerken rehberimizde veritabanımızın arka arkaya sıralı gelmesini sağlamaktır.
Göndermeyi planladığımız görsel ve mesaj içeriğini tasarladıktan sonra, rehberimizden 5’er kişi arka arkaya gelecek şekilde seçim yaparak göndermeli, yaptığımız gönderimler esnasında kafamızın karışmaması için de önümüze veritabanımızın listesini alarak, işaretleyerek gönderimlerimizi yapmalıyız.
Başlangıçta odaklı hedef kitlemiz 200-300 kişiden oluşurken, yarım saatimizi alacak düzenli aylık faaliyet olarak WhatsApp pazarlamasını oturtabilirsek, ileride veritabanımız büyüdüğünde işin zorluk düzeyi değişmezken sadece ayırmamız gereken zaman artacaktır.
Veritabanımızdaki kişi sayısı 2.500-3.000 kişilere ulaştığında söz konusu çoklu gönderim işlemi ayda bir defa yaklaşık 3 saat sürebilmektedir ancak bu kadar kişiye görselimizi, ismimizi ve ilanımızı sadece arayarak iletmeye çalışsak eminim 3 hafta sürer.
Biz ise bahsettiğim yöntem ile söz konusu iletişimi neredeyse her ay tekrar tekrar kurmaktayız.
Yazımı dikkatlice okuduktan ve söz konusu çalışmayı yapmaya karar verdikten sonra dilediğiniz zaman bana ulaşarak daha detaylı bilgi alabileceğinizi lütfen aklınızdan çıkarmayın.
Geleneksel ve yenilikçi tüm pazarlama yöntemlerini kullanarak kendi sisteminizi ve markanızı inşa ettiğiniz günler dilerim.
Haftaya görüşmek üzere… :)